Loading

10 Ocak 2012 Salı

Sorgun Kaplıcaları Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Sorgun Kaplıcaları
Yozgat Sorgun Kaplıcalarının Konumu    Yozgat İli içerisinde yer alan Sorgun İlçesi coğrafi olarak İç Anadolu Bölgesinde yer almaktadır. İzmir’den başlayıp, Türkiye’nin doğusunda Gürbulak sınır kapısına kadar uzanan ve oradan İran’a kadar açılan E88 karayolu üzerinde bulunmaktadır.
Yozgat Sorgun Kaplıcalarına Ulaşım Olanakları: Sorgun, Yozgat İl merkezine 35 km. uzaklıktadır. Havayolu ulaşımı ise 160 km. uzaklıktaki Kayseri ve 250 km. uzaklıktaki Ankara havaalanları ile sağlanmaktadır.
Yozgat Sorgun Kaplıcalarının Denizden yüksekliği 950 m. dir.
Sorgun Kaplıcasının  Tedavi (Endikasyon) Özellikleri : 15.10.1996 tarihinde İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Ekoloji Hidroklimatoloji kürsüsünce yapılan araştırmalara göre, Sorgun sıcak sularının romatizmal hastalıklar, kadın hastalıkları, hastalık ve ameliyat sonrası rahatsızlıklar ve metabolizma bozukluklarına iyi geldiği belirlenmiştir.
Sorgun Kaplıcalarının Fiziksel Özellikler:Renksiz, Berrak, Yumuşak
Sorgun Kaplıcalarının Kimyasal Özellikler    Sülfatlı, Sodyum Klorür, Sodyum Sülfat
Sorgun Kaplıcalarının Sıcaklığı    50-75 ºC

Sorgun Kaplıcası, oldukça sıcak suyu ve insanlarıyla eşsiz bir tatil ve şifa imkanı sunmaktadır.Ayrıca gürültüden, stresten uzak bir yaşam yeridir Sorgun.

Eğer tatilinizi 19-29 tarihleri arasında yapacak olursanız ilçede düzenlenen Gençlik Haftası etkinliklerine de katılabilirsiniz.Bu haftada spor müsabakaları,mahalli ses yarışması, mahalli Ozanların atışması ve şiir yarışması, Tiyatro ve piyes oyunları, Açık hava halk konserleri, havai fişek gösterileri ve çeşitli turistik yerlere geziler yapılmaktadır.Böylece hem şifa bulmuş hem de bu şenlikler sayesinde çeşitli etkinliklere katılmış olursunuz.

Yeri : Sorgun Kaplıcası, Yozgat İline bağlı Sorgun ilçesinde bulunmaktadır. İç Anadolu bölgesinde olup Sorgun ilçesi Yozgat şehir merkezine 35 km uzaklıkta bulunmaktadır. Kaplıca, Sorgun ilçe merkezinin 2 km uzaklıktadır. İlçenin, Denizden yüksekliği 950 m. dir.

Ulaşım : Sorgun ilçesinin önemli bir karayolu olan, İzmir’den başlayıp, Türkiye’nin doğusunda Gürbulak sınır kapısına kadar uzanan ve oradan İran’a kadar açılan E88 karayolu üzerinde bulunması ulaşımı oldukça kolaylaştırmaktadır.Eğer kaplıcaya hava yoluyla gitmek isterseniz 160 km. uzaklıktaki Kayseri ve 250 km. uzaklıktaki Ankara havaalanlarını kullanabilirsiniz.

Suyun Özellikleri :

Sorgun Kaplıcası’nın suyu iki ayrı noktadan kaynamaktadır. Kaplıca suyunun litresinde toplam 1.902.7 mg/lt mineral olduğu saptanmıştır.

Suyun Sıcaklığı : 50-75 ºC

Renk ve tonu : Renksiz, Berrak, Yumuşak

Kimyasal özellikleri bakımından: Sülfatlı, Sodyum Klorür, Sodyum Sülfat sular grubuna girmektedir. Ayrıca metaslikat asidi de içermektedir.

Kaplıcanın Faydaları

*Romatizmal hastalıklara iyi gelmektedir.

*Kadın hastalıklarında olumlu etkisi görülmektedir.

*Hastalık ve ameliyat sonrası rahatsızlıklara iyi gelmektedir.

*Metabolizma bozukluklarına  iyi gelmektedir.

*Ayrıca içinde bulunan yüksek orandaki radonun etkisiyle radyoterapik yönden yararlı olduğu belirlenmiştir.
Kaplicalar - Kaplicasi - 2010